Metamfetamin, yada diğer adıyla MET bağımlılık yapıcı etkilere sahip yasadışı bir uyuşturucudur. Ülkemizde de kullanımı son yıllarda giderek artan metamfetamin, mutluluk durumunu etkileyen hormonlardan biri olan dopamin salgılanmasını arttırarak etki eder. Metamfetamin stimulanlar olarak bilinen bir ilaç grubu içinde yer alır ve beyindeki kimyasalların seviyelerini değiştirerek etki eder. Uzun süreli MET kullanımı ölümcül sağlık sorunlarına neden olabilir. Kararlılık ve uygun tedavi ile metamfetamin bağımlılığından kurtulmak mümkündür.
İçindekiler
Metamfetamin nedir?
Metamfetamin, amfetamine benzeyen, ciddi düzeyde bağımlılık yapan ve yasadışı uyarıcı bir maddedir. Kokaine benzer şekilde güçlü keyif verici etkileri nedeniyle kullanılır. Beyindeki dopamin seviyelerini arttırarak etkisini gösterir. Etki süresi kokainden daha uzundur ve daha ucuzdur. (1)
Toz halde veya tablet formunda bulunabilir. Toz halde burundan çekilerek veya suda çözündürülüp damar yolundan enjeksiyonla uygulanır. Kristal formda genellikle soluk mavi bir renge sahiptir. Taş veya kaya parçaları gibi görünür.
Dopamin nedir? Ne işe yarar? Eksikliği ne tür sorunlar yaratır?
Metamfetamin, hızla yükselen ve düşen yoğun bir duygu durumuna neden olur. Düşüşler birey için oldukça zor olan depresyon ve uykusuzluk gibi duygusal ve fiziksel semptomlara neden olabilir. Bu durumun bir sonucu olarak meth bağımlılığı birkaç gün madde kullanımını takiben bir depresyon durumunun meydana gelmesi ve bu durumdan kurtulmak için tekrar madde arayışına girmekle başlar.
Metamfetamin ne işe yarar?
Metamfetamin stimulanlar olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. Beyindeki kimyasalların seviyelerini değiştirerek etki eder. 19.yy’da keşfedilen amfetamin burun tıkanıklığını ve solunum yollarını uyarmak için kullanılan ilk moleküldür.
Metamfetamin, kristal formdadır, taş gibi görünür
2. Dünya Savaşı sırasında amfetamine benzer yapıda olan metamfetamin askeri personeli uyanık tutmak, moral ve gücünü arttırmak için kullanılmıştır.
Zamanla, metamfetaminin tehlikeli derecede bağımlılık yaptığı farkedilmiştir. 1970’li yıllarda kontrole tabi hale gelmiştir. Ülkemizde TCK’nun 188. maddesi uyarınca metamfetamin kullanımı ve tedariki yasaktır. (2)
Metamfetamin özellikleri
Beyinde bulunan dopamin hormonu iyi ve dinamik hissetmemizi sağlar, metamfetamin bu hormonun salgılanmasını arttırarak bir süreliğine kişinin daha mutlu, enerjik ve dinç olmasına neden olur. Beyinde aşırı dopamin salgılanması nedeniyle sinir uçları hasar görür ve kişi dopamin eksikliği çekmeye başlar.
Daha fazla dopamin salgılanması için daha fazla metamfetamin alınması gerekir ki bu da bir kısır döngüye girilmesi demektir.
Eroin nedir? Sağlığa etkileri nelerdir? Bağımlılığı ve tedavisi
Metamfetaminin zararları
Metamfetaminin psikolojik etkileri
Metamfetamin beyindeki dopamin adlı ruh sağlığımızı etkileyen hormonun salgılanmasını arttırdığı için kişinin ruhsal durumunu ciddi derecede etkiler.
- Kişi maddeyi kullandığı dönemde çok coşkulu, güçlü ve kendinden emin hisseder. Öfori denilen kişinin kendini iyi hissettiği patolojik bir duruma girmesine neden olur.
- İlerleyen dönemde duygusal körelme, sinirlilik, sersemlik, sosyal farkındalıkta azalma ve tuhaf davranışlar gelişmeye başlar.
- Madde kullanımı uzadıkça yersiz korkular, halüsinasyonlar, akıldışı ve mantıksız fikirler gelişmeye başlar; kişinin çevresiyle ilişkileri bozulur. (3)
Metamfetamin psikozu
Metamfetamin kullanan bireylerde paranoya, işitsel, görsel ve duyusal halüsinasyonlar, hiperaktivite gibi belirtileri olan metamfetamin psikozu denilen bir durum ortaya çıkar. Özellikle uzun dönem metamfetamin kullanımında ortaya çıkan psikoz bazı durumlarda yatarak tedavi ve müdahale gerektirebilir.
Bununla birlikte metamfetamin psikozu görülen bireylerde ilerleyen dönemde şizofreni görülme riskinin de arttığına dair bilimsel çalışmalar vardır.
Metamfetamin psikozu ciddi sosyal sorunlar yaratabilir
Metamfetaminin intihara etkisi
Metamfetamin kullanımı ile psikolojik olarak çok ciddi sağlık sorunları meydana gelmektedir. İntihar düşüncesi de bu sorunlardan birisidir. Özellikle meth bağımlılarında intihara eğilim diğer uyuşturucu bağımlılarına göre daha yüksektir.
Psikoz nedir, neden olur? Türleri, belirtileri ve tedavisi
Metamfetaminin fiziksel sağlığa etkileri
Metamfetamin kullanımıyla başlarda fiziksel özelliklerde iyileşme görüldüğü düşünülse de durum tam aksi gibidir.
- Uyku ihtiyacı azalır. Bu durum başlarda bir avantaj gibi görülse de kişi ilerleyen dönemde tükenene kadar uyuyamaz.
- Yeme isteği azalır ve ilerleyen dönemde ciddi bir kilo kaybı görülür.
Paranoya nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Bunlar dışında oluşan etkiler şöyledir:
- Aşırı terleme
- Mide rahatsızlıkları
- Kusma
- İshal
- Ciltte kaşıntı
- Ağız kuruluğu
- Kan basıncı ve vücut sıcaklığında artış
- Düzensiz kalp atışları ve nefes sıklığında artış
Metamfetaminin ağız ve diş sağlığına etkileri
Meth ağzı nedir?
Metamfetamin kullanımının en yaygın yan etkisi ağız ve diş sağlığındaki bozulmalardır. Meth bağımlılarında ciddi bir diş çürümesi meydana gelir. Neredeyse köklere kadar çürüyen dişler nedeniyle bu durum “meth ağzı (meth mouth)” olarak adlandırılır. (4)
Bu durumun nedenleri;
- Ağız içi kuruluğu
- Şekerli gıdalara düşkünlüğün ve tüketimin artması
- Dişlerin kenetlenmesi
- Ağız hijyeninin iyi yapılmamasıdır.
Morfin nedir? İnsan sağlığına etkileri, bağımlılığı ve tedavisi
Metamfetaminin uzun dönem etkileri
Metamfetamini damar yolundan kullanan bireylerde HIV, Hepatit B ve hepatit C gibi enfeksiyon hastalıklarının görülme riski önemli ölçüde artar. Bu hastalıklar kan veya vücut sıvıları ile bulaşmaktadır. MET ayrıca AIDS hastalığının ilerlemesine neden olur ve kötüleşmesine neden olur.
MET kullanan Aids hastalarında, kullanmayanlara göre daha fazla sinir hasarı ve bilişsel fonksiyonlarda (anlama, öğrenme ve hatırlama) bozulma görülmüştür. (5)
Uzun süre meth kullanıldığında;
- Aşırı kilo kaybı
- Ciddi ağız ve diş problemleri
- İleri derecede kaşıntı
- Anksiyete
- Konfüzyon
- Uyku problemleri
- Vahşi davranışlar
- Paranoya
- Halüsinasyonlar
- İntihar düşüncesi gibi problemler ortaya çıkar.
Sürekli metamfetamin kullanımı beynin dopamin sistemini bozduğu için koordinasyon yeteneğinin azalmasına ve öğrenme güçlüklerine neden olur. Bununla birlikte beynin duygular ve hafıza ile ilgili kısımları da etkilendiği için kişide ciddi değişimler olur.
Beyindeki bu değişimlerin bir kısmı maddenin bırakılmasından yaklaşık bir yıl sonra ortadan kalkabilir, ancak bazı değişimlerin ortadan tamamen kalkması daha uzun sürebilir. Metamfetamin kullanımı Parkinson riskini arttırmaktadır.
Parkinson hastalığı neden olur? Belirtileri, teşhisi ve evreleri
Metamfetamin ve kalp krizi
Metamfetamin göğüs ağrısı, anormal kalp atımı ve yüksek kan basıncı gibi kalp problemleri görülme riskini arttırır. Bunun sonucu olarak da kalp krizi, akut aortik diseksiyon, ani kardiyak ölüm gibi ciddi rahatsızlıklar ilk doz sonrası dahi görülebilir. Bu riskler metamfetamin, alkol, kokain veya diğer uyuşturucularla birlikte kullanıldığında daha da artar.
Metamfetamin bağımlılığı belirtileri
- Maddeyi düzenli şekilde kullanma ihtiyacı hissetme,
- Aynı etkiyi görmek için dozu sürekli arttırma
- Her zaman bir miktar madde saklama,
- Maddi imkansızlık halinde bile madde temini için para harcayabilme,
- Maddeyi temin için hırsızlık veya şiddet gibi kötü yollara başvurma,
- Madde bağımlılığından kurtulmayı deneyip başarısız olma
- Maddeyi kullanmadığında yoksunluk belirtileri gösterme
Bu belirtileri kendinizde ya da bir yakınınızda gözlemliyorsanız metamfetamin bağımlılığından söz edebilirsiniz.
Metamfetaminin yoksunluğu ve krizi
Metamfetamin kullanımı bırakıldıktan sonra bağımlıları bazı yoksunluk sendromları beklemektedir. Bu sendromlar hakkında bilgi sahibi olunursa, baş etmek de bir miktar daha kolay olacaktır. (6)
Metamfetaminin yoksunluğu belirtiler
- Sinirlilik hali
- Kırmızı, kaşıntılı gözler
- Cinsel tatminde azalma
- Depresyon
- Uykusuzluk
- İştah artışı
- Yorgunluk ve enerji düşüklüğü
- Motivasyon eksikliği
- Paranoya vePsikoz
Bu belirtilerin çoğu iki hafta içerisinde geçecektir ancak uyku sorunlarının düzelmesi 4 haftayı bulabilmektedir.
Metamfetaminin bağımlılığından nasıl kurtulunur?
Metamfetamin etkisi nasıl geçer?
Metamfetamin kullanımı bırakıldıktan sonra bağımlı bireyde son dozdan 24 saat sonra belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler 7-10 gün içerisinde en üst noktaya ulaşır. Maddenin bırakılmasından sonra 14-20 gün içerisinde bu belirtiler yok olmaya başlar. Kişi için oldukça zor olsa da bu durum geçicidir ve tedavi edilebilir bir süreçtir. (7)
Metamfetamin tedavisi ve terapisi
Detoksifikasyon
Bu tedavi yöntemi, bağımlı kişinin vücudunun tamamen uyuşturucu maddeden arındırılmasını hedefler ve metamfetaminden mümkün olan en kısa sürede kurtulmanın güvenli bir yoludur. Detoks tedavisi yoksunluk belirtilerinin de kolaylıkla atlatılmasına yardımcı olur.Metamfetamin detoksundan sonra tedavi süreci başlar.
Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?
Tedavinin amacı meth kullanmadan sağlıklı bir hayata devam edilmesidir. Bağımlılık nedeniyle ortaya çıkabilecek bazı psikiyatrik rahatsızlıkların da önlenmesi tedavinin amaçlarından birisidir. Meth bağımlılığı için pek çok tedavi seçeneği mevcuttur. Bu tedavi sistemlerine örnekler aşağıdaki gibidir;
Davranış tedavisi
Bu tedavi yöntemi meth bağımlılığı için en uygun tedavilerden birisidir. Davranış tedavisinin iki türü vardır; bilişsel davranış tedavisi ve edimsel yöntem müdahaleleri.
- Bilişsel davranış tedavisinde madde bağımlılığının ve diğer zararlı davranışların altında yatan nedenler araştırılır. Bilimsel çalışmalarbilişsel davranış tedavisinin birkaç seansta dahi MET bağımlılığının azaltılmasında etkili olduğu göstermiştir.
- Edimsel yöntem müdahalelerinde ise bireye madde kullanmadığı zamanlar için bazı teşvik edici teklifler sunulur. Örneğin idrar örneklerinde madde bulunmaz ise yani bireyin uyuşturucu kullanmadığı kanıtlanır ise bir kupon veya ödül verilir. Madde kullanmadan geçen süre arttıkça ödülün değeri de artar.
Diğer davranış tedavileri şunlardır
- Bireysel danışma
- Ailesel danışma
- Aile eğitimi
- Destek gruplar
- Madde testleri
- İlaç tedavisi
Metamfetamin tedavisinde kullanılan ilaçlar
Meth bağımlılığı tedavisi için hala devam etmekte olan ümit vadeden bazı ilaç tedavileri mevcuttur. Klinik çalışmaları devam eden anti-metamfetamin özelliğine sahip biyoteknolojik olarak üretilen bir molekülün (monoklonal antikor) metamfetaminin beyin üzerindeki etkisini azaltabileceği ve yavaşlatabileceği gösterilmiştir. (8)
Bunun yanı sıra ibudilast etken maddesinin de meth bağımlılığında kullanımı üzerine çalışmalar devam etmektedir. Alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılan naltreksonun da meth bağımlığı tedavisinde faydalı olabileceğine dair görüşler mevcuttur.
Kokain nedir? İnsan sağlığına zararları, bağımlılığı ve tedavisi
Metamfetaminin bağımlıları anlatıyor
Nasıl başladılar?
“Methi içmedikçe ondan uzaklaştıkça onu unutuyorsunuz. Madde bağımlılığı işte böyle bir şey. Ondan uzaklaştıkça, bağımlısı olduğunuz alışkanlığınızı tekrarlamadıkça beyninizden silinip gidiyor. Bunun canlı örneği benim. Şöyle bir geriye gittiğimde ben en fazla 3 gün kullanmadan durabiliyordum.3 gün sonra aşırı derecede içme isteği geliyordu.
Sanki kokusunu, tadını ağzımın içinde hissediyordum. Canım çıkacakmış gibi, sürekli uyku halinde yaşıyordum. Aşırı derecede sinirliydim, saldırgan hareketlerim oluyordu. Ellerim de titriyordu, bazen grip gibi hasta oluyordum, bütün kemiklerim ağrıyordu.”
“Makine bölümü 3. sınıf öğrencisiydim. Evliyim, eşimi kaçırarak evlendim. Uyuşturucu yüzünden okulumu dondurmak zorunda kaldım. Kendi iş yerim, şirketim vardı, şirketimi batırdım. Ayrıca kendi evimiz vardı, evimizi çok cüzi bir paraya sattık. Uyuşturucu yüzünden işimi, ailemi ve okulumu kaybettim.
Daha önce Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezinde (AMATEM) tedavi gördüm, özel hastanelere gidip ilaç tedavisi gördüm ama hiçbir sonuç alamadım. En son eşimle sokaklarda kalmaya başladık. Tabi eşim öncesinde iki defa hem intihar girişiminde bulundu hem de iki defa düşük yaptı”
Nasıl kurtuldular?
“Bırakamazsın diyenlere inat bıraktım. İlk 1 hafta 10 gün çok önemli mutlaka ailenize söyleyin. Bırakmaya karar verdiyseniz zaten utanmanıza gerek yok. Yalnız kalmamaya çalışın, çevrenizde sabırlı insanlar olsun, onlar size refakat etsin, zira ilk 1 hafta çekilmez biri oluyorsunuz. Agresif, asabi, sabırsız, anlayışsız biri. Ama sadece 1 hafta kafanızı kaldıramıyorsunuz.
Her kim size bırakamazsın derse o kişi bilin ki sizin en büyük düşmanınızdır. Düşmanından kaç, dostuna sarıl. Yani ailene, sana inanan güvenen insanlara. Ben öyle yaptım, bıraktım. Şimdi geçmişe bakıp sadece hafif bir utançla gülümsüyorum. Bu kadar kolaydı madem, ben neden bu kadar saçmalığa katlandım?”
Paranoya nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
“Gidin. Bulunduğunuz şehri terk edin. Terk edemiyorsanız her gün gittiğiniz yerlere gitmekten vazgeçin. Her gün gördüğünüz insanları görmekten vazgeçin. Bunlar gerçekten dostlarınız ve aileniz ise emin olun bir yıl sonra temizlenip döndüğünüzde yanınızda olacaklar. Ellerinizle yapacak bir şey bulun. ‘Hayır!’ diyip parmak şıklatmak benim işime yaramıştı. İnsanların tek başlarına uyuşturucunun altından kalkabileceklerini ve temizlenebileceklerini bilmelerini istiyorum. Ben bunu yaptım çünkü kimse bana inanmıyorken ben kendime inandım.”
Metamfetaminden kurtulmanın yolları ve öneriler
- Bağımlı olduğunuzu kabul edin ve yardım isteyin: Metamfetamin bağımlılığından kurtulmanın ilk adımı bir bağımlı olduğunu kabul ederek yardım talebinde bulunmaktır. En kısa sürede bir doktor veya sağlık profesyoneli ile iletişime geçin. Yakın bir arkadaş veya aile üyesinden yardım istemekten çekinmeyin. Bağımlılığı yüksek sesle telaffuz etmek, kurtulmak için ilk adımdır.
- Ortamınızı değiştirin: Metamfetamini ve onunla ilgili her şeyi ev, araç ve bütün ortamlarınızdan temizleyin. Bu adım atılmazsa geri dönüş oldukça hızlı olacaktır. Ayrıca Metamfetamin kullanan insanlardan ve kullanılan ortamlardan mutlaka uzak durun. Bu, bağımlılıktan kurtulmak için en önemli adımlardan biridir.
- Eğer bağımlı kişi bir yakınınızsa: Metamfetamin kullanan kişi ailenizden veya arkadaş çevrenizden biriyse, bağımlılıktan kurtulma yolunda ona sonuna kadar destek olacağınızı hissettirin. Kişinin aklındaki sorular ve korkuları gidermek için metamfetaminin onun hayatına nasıl zarar verdiğini ve değiştirdiğini ifade etmekten kaçınmayın. Metamfetamin bağımlılığından kurtulmak için ilk adımı attığında onu cesaretlendirin ve destekleyin.
- Doktor tavsiyesi alın: Bağımlılıktan kurtulmak isteyen pek çok kişi bu adımı bir doktor tavsiyesi ile atmaktadır. Doktorunuzla görüşerek fiziksel bir muayene sonucunda maddenin size verdiği zararları görebilir, sağlık durumunuz hakkında bilgi alabilirsiniz. Bağımlılık tedavisi için doktorunuz size uygun merkezler ve yöntemler önerecektir.
Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
Tedavi sürecinde durumunuz daha da kötüye gidebilir. Bu ihtimali azaltmak veya ortadan kaldırmak için:
- Meth kullanan ya da sağlayan kişilerle görüşmeyin.
- Güçlü bir sosyal çevre edinin; aile, arkadaşlar ve sağlık personeli gibi..
- Gönüllülük çalışmaları gibi faydalı işlere katılın
- Sağlıklı yaşam felsefesi geliştirin. Egzersiz, sağlıklı ve dengeli beslenme ve düzenli uyku gibi alışkanlıklar size oldukça iyi gelecektir.
- Geleceğe dair planlar yapın
- Pozitif bir bakış açısı geliştirin.
- Doktorunuzla düzenli olarak görüşün, kontrollerinizi aksatmayın.
- Meditasyon gibi farkındalık düzeyinizi arttıracak etkinlikleri alışkanlık edinin.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- What is methamphetamine?2- MET Brief Description,3- Methamphetamine
FAQs
Metamfetamin nedir? MET'in sağlığa etkileri ve bağımlılık tedavisi? ›
Halk arasında kristal, ateş buz, met gibi isimlerle de bilinen metamfetamin, kuvvetli bağımlılık yapıcı etkisi olan renksiz ve kokusuz bir maddedir. Kimyasal yapıları amfetaminlere benzese de merkezi sinir sisteminde daha güçlü etkilere sahip bir stimülandır.
Metamfetamin tedavisi ne kadar sürer? ›3-6 aylık etki süresi olan iğneler kullanılmaktadır. Bu tedavi beyinde kristal metamfetamin ve extacy'nin beyinde etki ettiği yerlere müdahale eder. Kişi madde kullandığı takdirde maddenin etki etmesine, haz vermesine izin vermez. Yine tedavi ilaç tedavileri dışında psikososyal müdahaleler gerekmektedir.
Met vücuttan ne kadar sürede atılır? ›Metamfetamin vücuttan ter, dışkı ve idrar yolu ile atılmaktadır. Bu tehlikeli uyuşturucu idrardan 3 ile 5 gün arasında tam olarak atılmaktadır.
Uyuşturucuyu bıraktıktan sonra etkileri ne zaman geçer? ›Coşku dönemi (1-3 ay): İlk ayın sonlarına doğru, yoksunluk bulgularının kalkması ve alkol ya da madde kullanma isteğinin azalmasıyla kişi iyileştiğini, bağımlılık sorununun tamamen ortadan kalktığını düşünür. Bu dönemde hayatında birçok şey değişmiştir.
Metamfetamin kullanan kaç yıl yaşar? ›Metamfetamin kullanan kaç yıl yaşar? Türkiye'de son yıllarda en fazla kullanılan uyuşturucu maddeler arasında yer alan sentetik uyuşturucu bağımlılarının önünde ortalama 5 yıllık bir ömür olduğunun tespit edildiği bildirildi.
Bağımlılıktan kurtulmak ne kadar sürer? ›Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun bir çaba ile 2-6 hafta arasında gözetim altında tutularak ve sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi, Biorezonans (Mora Terapi) gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır.
Bağımlılık iyileşir mi? ›Bağımlılık, tedavisi kısa süreli olan ve kolay bir şekilde atlatılabilen bir hastalık değildir. Bağımlılığın seviyesi ve kişinin genel durumu tedavinin süresini belirleyen en temel unsurlar arasındadır. Kişinin tedavide kalacağı süre artmaya başladıkça, tedavinin başarılı olma ihtimali daha da artmaya başlar.
Met zararları nedir? ›Kan basıncında ve kalp atışlarında artış, hızlı soluk alıp verme, böbrek yetmezliği, baş dönmesi, kalp krizi gibi etkiler görülebilir. Ciddi diş problemleri, vücutta yaralar ve aşırı kilo kaybı metamfetaminin uzun süreli etkileri arasındadır.
Uyuşturucu testi pozitif çıkarsa ne olur? ›Uyarıcı/uyuşturucu madde tarama testi yapılan hastada aranan madde bulunduğunda pozitif sonuç halinde kişinin o maddeyi kullandığı kabul edilir.
Uyuşturucuyu Biraktiktan sonra ne olur? ›Kaygı, depresyon, uykusuzluk, ve hafıza kaybı uyuşturucu maddeyi bıraktıktan sonra uzun süre devam edebilir. İlk dönem sonrası kesilme belirtileri olarak da adlandırılan bu belirtiler, stresli zamanlarda tekrar edebilirler. Buradaki tehlike sizin kendinizi uyuşturucu maddeyle tedavi etmeye meyletmenizdir.
Met yoksunluğu ne kadar sürer? ›
Yoksunluk sadece sık kullananlarda değil aralıklı kullananlarda da kullanımı bıraktıktan belli bir süre sonra ortaya çıkabilir, hatta kişinin yoksunluğu hissetmesi 30 ila 90 günü bulabilir.
Uyuşturucuyu Birakinca ne olur? ›Bağımlı birey düzenli uyuşturucu alan kimsedir. Maddeyi bulamaz ve alamazsa fiziksel olarak hastalık belirtilerine benzer özellikler oluşur. Ateş yükselmesi, kusma ve şiddetli çırpınmalar görülebilir. Bu belirtiler alınan uyuşturucunun özelliğine, koşullarına ve bireyin özelliklerine göre değişiklik gösterir.
Uyuşturucu kullanmak öldürür mü? ›Nitekim araştırmalar esrar başlayan kişilerin %73'ünün kokain, %33'ünün de eroin bağımlılığına gittiğini gösteriyor. Tolerans dediğimiz yani alınan uyuşturucu dozunun yetmeyerek git gide artırılması bireyi ölüme götüren en önemli tehlikedir.
Ölüm tribi öldürür mü? ›İşte Bonzai başta olmak üzere tüm uyuşturucu maddeleri kullanan gençlerde oluşan bu ruhsal bunalım hissine "ölüm tribi" adı veriliyor. Uzmanlara göre bu krizi yönetebilen kurtuluyor, yönetemeyenler ise ölüyor.
Herhangi bir bağımlılıktan nasıl kurtuluruz? ›Madde bağımlılığı olan kişiler doktor gözetiminde tedavi olarak madde bağımlılığından kurtulabilmektedir. Fakat burada madde bağımlılığından kurtulmak isteyen kişilerin hem bir uzman ile çalışması hem de terapi desteği de alması gerekmektedir.
Bir insana olan bağımlılıktan nasıl kurtulurum? ›Bağımlı ilişki biçiminden kurtulmayı hayatınızdaki en öncelikli konu olarak görün. 2. 'Bencil' olun, yani kendi ihtiyaçlarınızın karşılanmasını daha etkin bir biçimde sağlamaya çalışın. 3. Kişisel sorunlarınızla ve yetersizliklerinizle cesaretle yüzleşin.
Bağımlılık tedavisi nasıl yapılır? ›Bağımlılık Tedavisi; Hastanın psikiyatrik değerlendirilmesi sonrası, tanıyı netleştirmek için nöropsikiyatrik ve psikolojik testleri yapılmaktadır. Bağımlılık tedavisinde tanı netleşmesi sonrasında kişi psikososyal açıdan değerlendirilerek aile görüşmesi yapılır.
Yoksunluk sendromu geçer mi? ›Yoksunluk sendromu; bağımlılık yapmakta olan bir maddenin devamlı kullanılması durumunda anlık olarak kesilmesi ya da dozun azaltılmasına bağlı şekilde türlü semptomlar ile ortaya çıkan karakterize ve klinik tablo olarak tanımlanabilir. Bu tablo bağımlılık yapan madde yeniden alınıp, ortadan kaldırılabilmektedir.
Çip tedavisi ne kadar sürer? ›Naltrekson İmplant Tedavisi (Çip Uygulaması)
Çipin işlevi ilacın yavaşça kana karışarak erimesini sağlamaktır. Etkisi 8-10 hafta kadar sürer ve gerektiğinde yenilenir.
Bağımlılığın tedavi sürecinde hastanelere bağlı alkol ve madde bağımlılığı tedavi merkezlerinde (AMATEM) bağımlılık; hasta ile beraber yürütülen ilaç yardımı ve bireysel terapi ile çözüme kavuşturulması yanı sıra grup terapilerinin de uygulanmasıyla gerçek bir sonuca ulaşılabilmektedir.
Met cinsel isteği arttırır mı? ›
Metamfetamin (Meth) oldukça bağımlılık yapan bir uyarıcıdır. Met kötüye kullanımı yaygın olarak cinsel risk davranışı uygulaması ve İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü'nün yaygınlığının artması ile ilişkilidir ve Met kullanıcıları, cinsel istek, uyarılma ve cinsel hazzın arttığını bildirmektedir.
En tehlikeli uyuşturucu nedir? ›Araştırmaya göre, dünyanın en tehlikeli uyuşturucu maddesi -kısaca meth olarak da bilinen- metamfetamin ya da amfetamin.
Ateş buz içen kaç yıl yaşar? ›Kolay ulaştıkları, temin ettikleri için kullanmaya devam ediyorlar ve sürekli bonzai kullananların ortalama 5 yıl kadar bir ömür yaşayabildikleri tespit edilmiş. Düşünün ki ergen bir genç eğer sürekli kullanırsa, buna bulaştığı zaman önünde ortalama 5 yıllık bir ömür var.
Uyuşturucu testi sicile işler mi? ›Bu adli sicil kaydı değildir. Ancak devlet istediği durumlarda bu kararlara ulaşabilmektedir. 5 yıllık süre içerisinde tekrar uyuşturucu madde bulundurulması halinde ceza davası açılabilecektir.
Uyuşturucu testini kim yapar? ›Uyuşturucu test, motorlu taşıt kazası veya herhangi bir ceza soruşturmasından da kişilerden talep edilebilir. Uyuşturucu test, özel laboratuarlarda yapılır.
İdrarda uyuşturucu çıkmaması için ne yapılmalı? ›Testten önce mümkün olduğu kadar fazla idrar yap.
Bu, uyuşturucu metabolitlerinin vücudundan atılmasına yardımcı olacaktır. Test sabahı çok su iç ve teste girmeden önce çok fazla idrar yapmak için ekstra çaba göster. Bir tür idrar söktürücü ile sıvı çıkışını artır.
Bağımlı bir bireyle iletişimde onu anladığınızı hissettirmeniz ve yanında olduğunuzu bilmesini sağlamanız tedavinin seyri açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bağımlı kişilerde suçluluk hissi yaratacak davranışlardan ve sözlerden kaçınılması gerekmektedir. Bu durum mevcut bağımlılığın tekrarına neden olabilmektedir.
Uyuşturucu madde etkisi ne kadar sürer? ›Esrarın etkisi sadece birkaç saat sürer. Esrar vücutta yağ hücrelerinde depolandığı için etkisi günlerce, haftalarca sürebilir. (Esrar sigara olarak içildiğinde kanda birkaç dakikada etkisi en üst düzeye çıkar, saatler içinde hızla düşer.
Yoksunluk krizi nasıl olur? ›Yoksunluk sendromu; fiziksel veya psikolojik bağımlılık yapabilen belirli bir ilaç veya kimyasala belirli bir süre maruz kalan doku veya organların bu maddeleri yeterli dozda alamaması halinde ortaya çıkan çeşitli klinik belirtileri ifade eder.
Uyuşturucu ne kadar zamanda bırakılır? ›Kişinin 6 ay uyuşturucu madde kullanmasına tıbbi literatürde “kısmi düzelme” adı verilmektedir. Bu nedenle tedavinin aralıklı da olsa en az 6 ay sürmesinde yarar vardır. Ancak tedavi süreci bir yıl kadar deam etmelidir. Bir yılın sonunda da gerekli durumlarda tedaviye devam edilmesi gerektiği bildirilmektedir.
Uyuşturucuyu bırakanlar tekrar başlar mı? ›
Bağımlılıkta kullanımı bırakma süreci kadar kullanımı bıraktıktan sonraki süreç de önemlidir. Kişinin maddeden veya alkolden bir süre uzak durup kullanıma tekrar başlamasına ''kayma'' adı verilir. Tekrar başlamayı önlemek için kayma dönemlerini bilmek, kaymanın sinyallerinin farkına varmak gerekir.
Uyuşturucu madde kullanmaktan nasıl kurtulurum? ›- Madde Bağımlılığı Tedavisi İçin İlk Adım. Madde kullanmayı bırakmanın ilk adımı karar vermektir. ...
- Hedefleri Doğru Şekillendirmek. ...
- Tökezlemelere Tolerans. ...
- Duygulara Reaksiyon. ...
- Uzman Desteği.
Sentetik uyuşturucunun en yaygın olarak kullanılanı bonzai olurken, bu uyuşturucunun ucuz ve temin edilebilir olması ölümlerin artmasındaki en büyük etken oldu.
Esrar insanı öldürür mu? ›Esrar kullanımı nedeni ile görevlerini yerine getiremiyor, aile ve arkadaşlarla yapacakları aktivitelere katılamıyorlar. - Kokain ve eroin gibi ölümcül sonuçlar yaratabilen daha tehlikeli uyuşturuculara bir basamak olabileceği biliniyor.
Uyuşturucu satmak kaç yıl hapis? ›suçunun cezası aşağıdaki gibidir: Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, 20 yıldan 30 yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Ölüm tribine ne iyi gelir? ›- Ne hissettiğinizden emin olun ve mutlaka biriyle paylaşın. ...
- O andan itibaren artık daha fazla ilaç kullanmayın! ...
- 3. Güvende ve rahat hissedin. ...
- Sizi sakinleştiren bir şeyler dinleyin. ...
- 5. Kendinize bir mantra bulun.
İnsan Psikolojisinin Başına Gelebilecek En Kötü Şeylerden Biri: Bad Trip. Bad trip ya da ölüm tribi, sinir sistemini etkileyen her türlü ilaç veya kimyasal madde kullanımı ortaya çıkan ve kişiyi inanılmaz kötü hissiyatlara sevk eden psikolojik bir durum.
Bad trip geçer mi? ›Esrar, kullanımından kısa süre sonra görülen 'bad trip' denen şüphecilik, kötülük görme gibi kendini gösteren geçici psikotik ataklara neden olabilir. Bu belirtiler kişiye göre değişmekle birlikte genellikle bir gün sürer.
Met yoksunluğu ne kadar sürer? ›Yoksunluk sadece sık kullananlarda değil aralıklı kullananlarda da kullanımı bıraktıktan belli bir süre sonra ortaya çıkabilir, hatta kişinin yoksunluğu hissetmesi 30 ila 90 günü bulabilir.
Uyuşturucu krizi anında ne yapılmalı? ›Eroin krizine giren ne yapmalı; hemen 112 yi aramalı, ve bağımlılık tedavisine başlanmalı, soğuk duş, sakinleştirici ilaçlar işe yarayabilir.
Met cinsel isteği arttırır mı? ›
Metamfetamin (Meth) oldukça bağımlılık yapan bir uyarıcıdır. Met kötüye kullanımı yaygın olarak cinsel risk davranışı uygulaması ve İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü'nün yaygınlığının artması ile ilişkilidir ve Met kullanıcıları, cinsel istek, uyarılma ve cinsel hazzın arttığını bildirmektedir.
Met zararları nedir? ›Metamfetamin; çok tehlikeli, tamamen sentetik, kuvvetli bağımlılık potansiyeli olan ve kullanıcılarda çok kısa sürede bipolar bozukluk, paranoya ve şizofreni veya diğer ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere neden olabilen bir maddedir. Kolluk birimlerimiz alanda olağanüstü bir çaba sarf etmektedir.
Yoksunluk krizi nasıl olur? ›Yoksunluk sendromu; fiziksel veya psikolojik bağımlılık yapabilen belirli bir ilaç veya kimyasala belirli bir süre maruz kalan doku veya organların bu maddeleri yeterli dozda alamaması halinde ortaya çıkan çeşitli klinik belirtileri ifade eder.
Yoksunluk sendromu geçer mi? ›Yoksunluk sendromu; bağımlılık yapmakta olan bir maddenin devamlı kullanılması durumunda anlık olarak kesilmesi ya da dozun azaltılmasına bağlı şekilde türlü semptomlar ile ortaya çıkan karakterize ve klinik tablo olarak tanımlanabilir. Bu tablo bağımlılık yapan madde yeniden alınıp, ortadan kaldırılabilmektedir.
Eroinden kurtulmak mümkün mü? ›vücudun eroinden arınmasının akabinde artık çok düzenli bir yaşam gerekmektedir. sağlıklı beslenme, stresten uzak kalmak gerekir. en ufak bir bunalım ve boşluk hissi tekrar bu merete başlama olasılığını yükseltir. yani bırakılabilir evet ancak ondan sonrası daha zordur.
Eroini bırakınca ne olur? ›Kişi eroin kullanmazsa yoksunluk sendromları baş gösterir. Bu da madde temini için kişiyi olumsuz davranışlara yöneltir. Eroin kullanımı insan vücudu ve ruh sağlığı üzerinde ciddi tahribatlara yol açar.
Uyuşturucu bağımlısı olan birine nasıl davranılır? ›Bağımlı bir bireyle iletişimde onu anladığınızı hissettirmeniz ve yanında olduğunuzu bilmesini sağlamanız tedavinin seyri açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bağımlı kişilerde suçluluk hissi yaratacak davranışlardan ve sözlerden kaçınılması gerekmektedir. Bu durum mevcut bağımlılığın tekrarına neden olabilmektedir.
Met kadınlarda cinsel isteği arttırır mı? ›madde alındığında tansiyon ve vücut sıcaklığı yükselir, göz bebekleri genişler. ishal, bulantı, kusma görülebilir . depresyona yol açabilir. diş çürükleri gözükür, bağışıklık sistemi baskılanır. kullanıldığında da cinsel istek ve libido yüksek oranda artar.
Hangi uyuşturucu cinsel gücü artırır? ›“Aşk ilacı” olarak da bilinen Ekstazi; artmış cinsel yoğunluk, cinsel etkileşimin uzunluğu ve orgazm yoğunluğuyla, alkol ve esrarla karşılaştırıldığında daha fazla ilişkiliydi. Bu bulgu araştırmacılar tarafından beklenen bir sonuçtu.
En tehlikeli uyuşturucu nedir? ›Araştırmaya göre, dünyanın en tehlikeli uyuşturucu maddesi -kısaca meth olarak da bilinen- metamfetamin ya da amfetamin.
Ateş buz içen kaç yıl yaşar? ›
Kolay ulaştıkları, temin ettikleri için kullanmaya devam ediyorlar ve sürekli bonzai kullananların ortalama 5 yıl kadar bir ömür yaşayabildikleri tespit edilmiş. Düşünün ki ergen bir genç eğer sürekli kullanırsa, buna bulaştığı zaman önünde ortalama 5 yıllık bir ömür var.
Ateş buz zararları nelerdir? ›Ciddi kilo kayıpları yaşanır. Çok kısa bir sürede ciddi anlamda yaşlanırlar. Ateş Buz'un Dişler için gerekli olan salgıyı durdurduğundan, dişlerde ciddi anlamda bakteri üretimi olur, bakteriler diş minelerini yer ve dişlerini kaybederler. Dişlerini fırçalamazlar çünkü ellerindeki bütün parayı bu zehire akıtırlar.